Om Mig

Biografi

Musik er kærlighed for mig. Kærligheden er ubetinget. Jeg kan udtrykke mig frit. Lade mig gribes, fanges, betages af musikken.

Jeg kan tage imod og lade den strømme igennem mig som en bølge af varm energi. Jeg kan frit vælge, hvornår jeg vil lade mig gribe, fange, betage eller forsvinde ind i musikken. Jeg kan bevidst og ubevidst i musikken finde en omfavnelse af alle mine følelser – glæde, vrede, sorg, længsel, angst og meget mere.

Min kærlighed til musikken opstod da jeg var seks år gammel. Jeg begyndte i musikskole til rytmik. Herefter fulgte en række år med undersøgelser af musikkens muligheder og veje. Jeg spillede klarinet hos Gregers Larsen i Ballerup Musikskole. Igennem Gregers fik jeg min første musikalske åbenbaring, da han bad mig om at spille Mozarts klarinetkoncert. Her mødte jeg øjeblikket, hvor alt går op i en højere enhed – i en evighedsfølelse som om det altid har været der, men først nu finder genklang i mig og giver dyb mening.

At jeg spiller musik i dag, kan jeg takke Ballerup Skole Orkester for. Her var jeg heldig at møde ildsjæle, der brændte igennem for musikken og ikke mindst os børn. Vi havde ture rundt i Belgien, England, Skotland, Polen, Frankrig, Malta og mange flere lande. Det sociale var af altafgørende betydning for mig. Her kunne jeg få lov til at være den, jeg var og samtidig dele kærligheden til musikken og finde genklang med andre. Igennem de andre hørte jeg om Louis Armstrong, Charlie Parker, Brecker Brothers o.m.a. Jeg spillede også her i mit første mindre orkester sammen med nogle af pigerne fra skoleorkestret. Det gav mig så utroligt mange fantastiske oplevelser, som jeg er dybt taknemmelig for.

Jeg fik fat på en saxofon, da jeg var 16 år igennem Ballerup Big Band. Jeg blev træt af, at det var så svært at trænge igennem med klarinetten i et big band. På det tidspunkt havde jeg overhovedet ikke gjort mig nogen tanker om, at jeg skulle være musiker. Det var først langt senere, da jeg var 21. Jeg var på en workshop med den amerikanske gruppe Quest m. bl.a. David Liebman. Det var en stor åbenbaring for mig. De åbnede igennem deres musik og tilgang et uendeligt rum med alle jordens farver. Det tændte en gnist i mig til at følge min længsel og kærlighed til musikken.

Jeg studerede samtidig Musikvidenskab på Universitetet. Efter bifagseksamen gik jeg videre på Rytmisk Konservatorium i København. Her mødte jeg en masse skønne lærere og elever, hvoraf jeg stadig spiller med flere i dag.

Siden 1990 har jeg komponeret musik til forskellige større og mindre ensembler. I 90´erne skrev jeg musik til min egen jazzkvintet. Jeg havde debutkoncert i Jazzhus Montmartre i Nørregade i begyndelsen af 90érne. Mit første bekendtskab med den klassiske musiks instrumentation begyndte, da jeg komponerede et værk for RUO – Radioens Underholdnings Orkester i 1994, hvor jeg selv var solist. Senere fik jeg mulighed for at komponere musik til Athelas Ensemblet, Underholdningsorkestret, Ålborg Symfoniorkester, big bands og diverse små ensembler og orkestre. Jeg deltog i workshoppen ”Den 3. Vej” med diverse klassiske komponister som inspiratorer (Per Nørgaard, Hans Abrahamsen, Karsten Fundal blandt mange) og tog den toårige uddannelse i komposition på Rytmisk Konservatorium med Bob Brookmeyer og Svend Hvidtfeldt Nielsen som hovedlærere.

Fra 2003 til 2010 komponerede jeg musik og udgav to CD’er i eget navn med mit orkester Heartbeats med otte musikere. Meget af musikken blev komponeret og produceret i Kæv Studio. Løbende har jeg komponeret musik til duoen med Carsten Dahl. Vi har udgivet to CD’er ”Lys på himlen” og ”Det gyldne Landskab”. Desuden har jeg komponeret musik til kvartetterne Dahl/Lundgaard/Riel/Dahl samt Dahl/Danielsson/Mazur/Dahl.

I en række år har jeg komponeret musik til og turneret med min Trio med Jesper Lundgaard og Morten Lund. I oktober 2010 udkom vores første CD på Storyville Records. CD’en har modtaget meget fine anmeldelser. For tiden spiller jeg kvartet med Niclas Knudsen, Jesper Lundgaard og Espen Laub von Lillienskjold. Vi har udgivet CDén ”Life´s Carusel” i 2014 på Storyville Records. Den har også modtaget meget fine anmeldelser.

Komponerer i øjeblikket musik til en forestilling med danserne Anne Nyboe & Joel Fritzon, lysdesigneren Martin Danielsen og min kvartet med Anders Filipsen under Cph. Jazzfestival d 7/7/15 i Krudttønden.  I dette møde imellem dansen, lyset og musikken forsøges at skabe et samhørigheds forhold, der favner og afspejler livet og gør det til en sanselig oplevelse. De sanselige energier ønskes ytret i et fælles øjebliksrum, der er afhængigt af den menneskelige udfoldelse og evnen til at kommunikere og gøre det til et en helhed i et fælles udtryk.

Øjeblikket tager afsæt I et komponeret, skitseret musikalsk univers der har historier som fundament, men som kan tage alle retninger .Sanseligt, enkelt og luftigt. Vildt, skørt og kaotisk. Det er et øjeblik, der i fællesskab skabes af lyset, dansen og musikken.

Det er vigtigt for mig at være søgende I nye kunstneriske udtryks muligheder. I den senere tid har jeg ønsket at udtrykke en mere sanselig helhedsoplevelse, der favner og afspejler livet og ytres I et fælles øjebliksrum, der er afhængigt af menneskene I rummet og deres energier.

“Sophisticated Lady”, maleri af Christian Hansen

Uddannelse

Bifagseksamen fra Musikvidenskabeligt Institut, 1988

Rytmisk Musik Konservatorium, juni 1992

Sibilius Akademiet, Helsingfors, 1. semester 1990

Komponistuddannelse, Rytmisk Musik Konservatorium, 1996 – 1998 med bl.a Bob Brookmeyer.

Musikalsk Virksomhed

Jeg har bl.a. spillet med:

Danmarks Radios Big Band, James Moody, Ed Neumeister, Dick Oats , Bob Brookmeyer, Jim McNeely, Deborah Brown, Bill Dobbins, Bob Mintzer, Tim Hagans, Niels Jørgen Steens The A-Team, Klüvers Big Band, Ib Glindemann’s Orkester, Beibom/Krooner Bigband, The Orchestra/Beats & Big Band, Ann-Sofi Söderquist Quintet, Riel, Lundgaard, Dahl, Nielsen Quartet, Carsten Dahl/ Christina Dahl Duo, Marilyn Mazur/Lars Danielsson/Carsten Dahl Christina Nielsen Kvartet, Sophisticated Ladies, Dahl Trio med Jesper Lundgaard og Morten Lund, Heartbeats/Christina Dahl, Christina Dahl Kvartet m. Niclas Knudsen, Jesper Lundgaard & Espen Laub von Lillienskjold.

Festivaler

Jeg har spillet på større internationale jazzfestivaler bl.a:

Montreaux International Jazzfestival, Aberdeen Youth Festival, Keitele Jazzfestival, Stockholm Jazzfestival, Edinburgh Jazzfestival, Vancouver Festival m.fl. og rejst i lande som musiker såsom Norge, Sverige, Finland, Færøerne, Island, Rusland, England, Skotland, Tyskland, Holland, Belgien, Schweiz, Italien, Frankrig, Kina, Tyrkiet, Litauen, Tanzania & Canada.

Øvrig Virksomhed

Som solist har jeg optrådt med bl.a. den Finske Radios UMO, det fynske Tip Toe Bigband og Radioens Underholdningsorkester.

Jeg har ligeledes medvirket i skuespil med The Orchestra, dansere og skuespillere fra Europa: European Ran.

Jeg har også medvirket som musiker på Amagerscenen, Folketeateret, Easy Living (Kafkafeen), Cirkusrevyen, Det Danske Teater, Det Ny Teater, Rossen og Rønnow, Folketeateret og Gladsaxe Teater, Det Kgl Teater, Gamle Scene.

Komponistvirksomhed

Jeg har komponeret musik til Dansk/Ungarnsk Musiktræf i Danmarks Radio og under Copenhagen Jazzfestival, Radioens Underholdningsorkester, Jazzgruppe 90 & Strygekvartet, The Orchestra, Athelas Ensemblet, Aalborg Symfoni Orkester, April Light Orchestra, Ann-Sofi Soderquist / CN. Kvintet, Cornelius Trioen, Christina Nielsen Kvintet, Riel-Lundgaard-Dahl-Nielsen Kvartet, Christina Nielsen Kvartet med Marilyn Mazur, Lars Danielsson og Carsten Dahl. Det Gyldne Landskab udgivet på CD med Carsten Dahl. Heartbeats. Carsten & Christina Dahl Duo. Trioen med Jesper Lundgaard & Morten Lund (udgivet CD 2010). Christina Dahl trio m. Jesper Lundgaard & Espen Laub von Lillienskjold/ m. Niclas Knudsen, Christina Dahl Kvartet m. Niclas Knudsen, Jesper Lundgaard & Espen Laub von Lillienskjold. (Udgivet CD 2014).

Priser

Dansk Kapelmesterforeings Hæderspris 2021

Walther Klæbels Mindelegat 2012

DJBFAs Hæderspris 2011

Bent Jædig Prisen 2010

Ben Webster Prisen 1994

Andenprisen ved Europe international Jazz Contest i Belgien 1994 med Christina Nielsen Kvintet samt prisen for bedste arrangement af en belgisk komponist.

Samt arbejdslegater fra Statens Kunstfond, arbejdslegater af DJBFA og støtte til udgivelser fra Koda og DMF.

Undervisning

Jeg underviser/har undervist på bl.a:

Karlebo Musikskole, Farum Musikskole, Rytmisk Center, Sankt Annæ Gymnasium MGK, Slagelse Musikskole MGK, Køge Musikskole MGK, Ishøj Musikskole & MGK, Halsnæs Kulturskole, diverse workshops & kurser, Nordjysk Musikkonservatorium og Vestjysk Musikkonservatorium samt Rytmisk Konservatorium i København. (RMC).

Diskografi

The Orchestra: “Not as Softly”, Music Mecca, 1993

The Orchestra: “Smoke Out”, db Production, Sweden, 1996

The Orchestra: “Noxx”, Dacapo, 1998

The Orcheatra: “New Skies”, Dacapo, 2001

The Orchestra: “Beats & Big Band, Calibrated, 2003

Sophisticated Ladies, “To you”, Music Mecca

Sophisticated Ladies: “Strange party”, Music Mecca

Sophisticated Ladies & Christina Dahl: “S.L. Plays Ellington”, Music Mecca

Henriette Clemens, Henrik Metz & Christina Dahl

Christina Nielsen: “From this Time Forward”, Stunt Records, 1995

Christina Nielsen: “A touch of Happiness”, Stunt, 1999

Ann-Sofi Söderquist / Christina Nielsen: “Heartflower”, 1998

Carsten Dahl og Christina Nielsen: ”Lys på himlen”, Dacapo, 2000

Carsten Dahl & Christina Dahl: ”Det gyldne landskab”

Christina Dahl: Heartbeats, Stunt Records, 2003

Christina Dahl Heartbeats: “Free your mind”, Stunt Records 2006

Christina Dahl: “Now is Now” Storyville Records 2010

Sophisticated Ladies & Christina Dahl: “In Spirit”, 2012

Christina Dahl Kvartet, ”Life´s Carusel”, Storyville Records 2014.

Presseomtale i uddrag

Med sin varma Albert Ayler-impregnerade tenorsax visar Christina Dahl lysande talang och mångsidighet. Aylers Holy Family sitter som en smäck liksom Carla Bleys The Lord Is Listenin’ To Ya, Hallelujah!.” Sophisticated Ladies på Jazzklubben Stardust/Lunds Nation, Lund, 8 september 2017.

Lasse Seger, Orkesterjournalen (svensk jazzblad)

…med en overjordisk smuk fortolkning af »Over The Rainbow« skabte tenorsaxofonisten Christina Dahl aftenens – jazzmusikalske og poetiske – højdepunkt.

…her kan man blandt andet glæde sig over, at »Det lange seje træk« og »Agurkens Blues« bliver fulgt op af både sej og bluesy musik, inklusive Christina Dahls mesterlige saxofonspil.

Klaus Rifbjerg, Information

I dag hørte jeg Christinas spændende og udfordrende selvskrevne musik i Pakhuset i Nykøbing. Det blev en dejlig oplevelse! Bassisten i Nykøbing var Niels Bo Davidsen, som også spillede cello. Musikken bærer præg af Christinas søgen efter et personligt udtryk, hvor det er vigtigt, at det samlede billede dannes af alle musikere. Det er virkelig en utrolig sammenspillet gruppe, der leverer intenst sammenspil. Og dejlige solopræstationer. Og Christina introducerer så fint numrene og hvad der har inspireret hende Sjælfuld og søgende musik.

Flemming Højmann Hansen, 18/08-2018 (tidligere formand for Holbæk Jazzklub)

Christina Nielsen skulle blive et godt bekendtskab. Der var energi og ide i hendes spil, som kunne udvikle sig fra det lyriske til det kontant massive. Mest interessant var nok hendes insisterende og medrivende udtryk i de rhythm & blues-prægede værker, hvor hun havde ikke så få fede stænk King Curtis i hornet… …og bluesfornemmelsen fejler ikke noget, hvorfor hendes egen kontante Walking with the Blue kommer til at stå som et kuldkastende mesterværk… …og ikke mindst C.N., som med et mørkt, magtfuldt spil fastslog, at hun er på vej til at blive en af dansk jazz’ helt store talenter.

Kjeld Frandsen, Berlingske Tidende

…Jeg vil sige varmt tak for jeres fine arbejde på scenen med din musik. Meget spændende at opleve en kvartet hvor alle fire musikere spiller på lige fod med hinanden

…Det var vanvittigt inspirerende at opleve jeres musik live.

Staffan Hallroth, publikummer fra koncerten i Musikhuzet/Rasch Pakhus, d. 29/10/17.

 (C.N) …har en robust tone I tenorsaxofonen. Og i både hurtige tempi og følsomme ballader demonstrerer hun foran sin egen kvartet, at hun har fat ved roden af moderne jazz.

Eigil Pagh, Morgenavisen Jyllandsposten

 … og C.N brillerede bade som solist og som komponist i sin egen quarterback, med bl.a. et flot sax-kor (April Light Orchestra).

Erik Wiedemann, Information

Den rette blanding af afspændthed og intensitet aflejrede sig på smukkeste vis i hendes klanglige udtryk.

Boris Rabinowitsch, Politiken

C.N. er knusende dygtig.

John Bjoerklund, B.T.

C.N. har bade format og kompositorisk talent til en plads I spotlighten.

Jytte Kjaergaard, B.T.

C.N. har en mjuk fyllig ton och spelar melodiöst ibland med en klar blueskänsla.

Ulf Thelander, Orkesterjournalen

Et stort talent, ingen tvivl om det.

S.A., Kalundborg Folkeblad

Med sin smukke, personlige tone – lidt forsigtig – lidt søgende, men blid, varm og overbevisende – placerer hun sig blandt eliten af yngre jazzmusikere.

Erling Dissing, Flensborg Avis

The second place group (C.N.S) sounds good. Initially, particularly its leader, Nielsen leavens her Danish quintet’s Shorter orientation with fluid tenor solos that balance rhythmic drive with a light, almost airy sound.

Stuart Broomer, Cadence

C.N. viste sig ikke bare som en udmærket komponist, hvis originale temaer gav gruppens medlemmer et godt afsæt til deres improvisationer. Også hendes spil vakte begejstring

Helge Wolffhechel, Jydske Vestkysten

…Christina är en riktigt skicklig och tekniskt driven musiker med en stor, bärende och självsäker ton.

Bo Levander, Jönköpings-Posten

…først og fremmest skal du nyde skiven for Christinas piskeflødefede saxspil. Jazz, som tør gå på natklub og være sin livsglæde bekendt…

Bent Stenbakken, Nordjyske Stifttidende

…Sansat stortonad tenor, á la Dexter Gordon….vackert spel.

Thord Ehnberg, Nöje

…Christina Dahl versteht es durch ihren Charme die Hörer in ihren Bann zu ziehen.

Sonnymoon

…auf Heartbeats zeigt sie zudem, über was für ein feines Jazz-Feeling sie verfügt.

Peggy Thiele, Jazzdimensions

…Christina Dahl leverer nogle fede soloer.

Christian Vendelbo Rasmussen, Soundvenue

Christina Dahl kan både spille sin Webster-blues og mere til og tilmed skaber en personlig lyd…Yup, Christina Dahl holder.

Peter Rahbek, Jazzspecial