Now is Now CD – Omtale

Hør

Nu er Nu – Christina Dahl

 

Livet er, som skyerne, foranderligt & uforudsigeligt
Skifter konstant farve & udtryk

Forsøger jeg at fastholde et billede

Eller venter jeg på et bedre
Taber jeg nuet

Nu er nu

Her finder jeg min energikilde
Kun hvis jeg tør favne dens variable og uberegnelige kraft

Den uendelige himmels øjebliks livfuldhed

Nu er nu

_________________________

Fra Jazznytblog’en, 8/10 2010

Hun har stille og roligt dyrket trioformatet i nogle år sammen med de samme to stærke musikere. Det er først nu at der foreligger en plade med dem. De har givet sig selv og musikken tid og ro til at modnes og være klar til, at møde publikum hjemme i stuen. De har allerede mødt publikum mange gange ved koncerter. Det har resulteret i en bemærkelsesværdig plade, der er et unikt eksempel på at musik ikke bliver ringere af, at man har puslet og plejet den, inden den skal stå på egen ben.

Saxofonisten Christina Dahl har en tone på saxofonen, der ikke er ofte hørt i dansk jazz. Hun er tidligere blevet sammenlignet med Eddie Harris. Der er dog sket en udvikling med hendes saxlyd. Musikalsk har hun forladt den udadvendte souljazz-prægede stil som har været langt fremme på de seneste to albums, hvor hun også havde et større band at holde styr på. Saxtonen har også ændret sig. Der er blevet mere plads til det eftertænksomme.

På pladen suppleres hun kun af bas og trommer: Men når det bliver spillet af Jesper Lundgaard og Morten Lund, er der sikret en høj standard. Det er to travle musikere der ikke overrender hinanden i andre sammenhænge. Christina Dahls saxofontone er varm, åben og stor. Lundgaard og Lund supplerer og søger sammen med Dahl i en meget original saxtrio, hvis lige ikke findes herhjemme.

Now is now er en sammenhængende og anbefalelsesværdig plade, hvor vi fra start til slut får lov til, at nyde Dahl’s formidable samarbejde med to musikere der aldrig tvivler.

Fra Information, 19/12 2010, af Peter H. Larsen

Som Møller har også Christina Dahl tenoren som sit hovedinstrument, og som Møller er hun en særdeles avanceret musiker. På en ny Storyville-udgivelse er hun alene med Jesper Lundgaard og trommeslageren Morten Lund, og da er det ikke kun den mørke stoflighed i hendes tone på instrumentet, der får os til at tænke på Sonny Rollins, der jo mere eller mindre ‘opfandt’ den klaverløse trio for tenorerne.

Dog, med undtagelse af et afrikansk/caribisk inspireret nummer, der minder os om Rollins’ endeløse calypsoer, er det nok snarere Ornette Coleman, der kan stå som fjern-mentor for denne musik, der i hvert fald sine steder bærer præg af Colemans harmolodiske principper.

Ikke bare fraværet af harmoniinstrument, men også Dahls intense arbejde med sin tone og med den hymneagtige enkelhed i udvalgte numre får denne musik til at stå følelsesmæssigt nøgen og afklaret. Også Lundgaards i anden sammenhæng allerede nævnte brede plasticitet og klarhed i tonerne og Lunds forbløffende evne til også at indlemme elementer fra Ed Blackwell og Billy Higgins i sit spil gør dette til en klar kandidat til en DMA-pris næste år.

Cadence, juni 2011

Now is Now is a sax-led trio with a big, close miked sound. Leader Dahl mostly plays tenor with a heavy texture out of Sonny Rollins and David Murray and a penchant for exploring sort of simple melodic themes Albert Ayler loved. “Tarzan Swing” is a soulfuld midtempo jog, “Inner Forest”, a moaning ballad with a striking solo sax introduction, “Lost in Thoughts”, a wailing blues with tricky drum colorations by Morten Lund and “Lovely Angel”, a slow folkish theme where Jesper Lundgaard shadows Dahl’s lovely sound closely on electric bass.

“Precious” is an exception to the general sound. It features a chorus of unison reeds sounding like a pibe organ that leads into a Southern-styled spiritual melody played over a swaying calypso rhythm. Lund’s and Lundgaard’s elastic rhythm playing is really exceptional on this track, The entire CD is enjoyable, exuberant work in the tradition of sax trio recordings.

Orkester Journalen, 1 – 2011, af Josephine Stensson

Christina Dahl Trio kommer från vårt grannland Danmark och de är aktuelle med albummet Now is now. Trion består av Christina Dahl, saxofonist tillika kompositör, Morten Lund, trumslagere, och Jesper Lundgaard, basist. Samtlige är rutinerade och eftertraktede musikere inom jazzvärlden. De är mycket skicklige. Och det är inte konstigt att de får utrymme på skivan att bidra med sine egne uttryck. Musiken prägles av deres egna individuelle insatser samt deras magnifika kommunikation dem emellan. Det är spännande!
Now is now omfattar nio låtar som är av modern jazzslag med mycket laborerande kring musikens olike element, såsom harmonik och rytm. Musikerna får mycket eget utrymna, men den som nog ändå tar mest plats är Dahl med sitt melodiöse och fylliga saxofonspel. Det är ingen tvekan om att de alle är duktige musiker, här märks stor teknisk och musikalisk kunskap. Lundgaard bjuder på många njutningsfulla bassolon, hörbart i Lost in thoughts. I Tarzan leverar han tillsammans med Lund en kreativ solokonversation. Och Lund överrasker ofta med sitt fängslande trumspel.

Låtarne är komponerade av Dahl och de ár präglede av en idérikedom. Det kan ibland vara svårt att ta till sig det musikaliska alltet när man lyssnar på albumet för första gången. Man kan känne sig lite vilsen. Men för var gång man lyssnar på den så bitar lite av det tag i mig. Och det blir bara bättre och bättre. Det här albumet rekommenderes varmt.

Storyville skriver i sin pressemeddelelse

Now is Now er en lille perle og et meget sikkert statement, der viser Christina Dahl og hendes trio som et organisk og velspillende ensemble, hvor alle tre musikere brillerer, leger og fremstår som en sublim enhed. Christina har komponeret musikken.
Den 6. oktober 2010 udkom Christina Dahls nye CD efter godt fire års CD pause. Denne her gang, er det med hendes faste trio, som består af Jesper Lundgaard (b) og Morten Lund – (d).

Denne trio har hun turneret én del med og det er derfor glædeligt og længe ventet, at der endelig kommer en CD.

Der er ikke mange saxofonister der spænder så klangligt vidt og som samtidigt evner at fastholde intensiteten i udtrykket. Hun har et dynamisk spil som kan variere fra det mest intime og underspillede til det meget kraftfulde og voldsomme. Denne store spændvidde afspejles fuldstændig på samme måde i hendes stærke kompositioner som er sjældent godt skruet sammen og altid appellerer til naturlig improvisation og interaktion i gruppen.

Jesper Lundgaard er en verdensbassist – så enkelt er det og Morten Lund den nye generations stærke trommeslager.

Begge spiller de frit og swingende i fælles leg og er begge uovertrufne i samspillet med Christina Dahl.

Konstellationen uden klaver giver en harmonisk frihed, hvor alle tre musikere har en vigtig rolle som bærende solister i en fælles kommunikation – og de gør det eminent og personligt.

Legende og let – et smukt jazz album og et must for enhver jazzelsker!

Christina Dahl har komponeret de 9 elegante numre, som med et personligt udtryk er indspillet i hendes eget studie ”AURORA” studio.

Jesper Lundgaard fik Ærens Prisen ved Bent Jædig Fondens Prisoverrækkelse den 17. Oktober 2010. Bent Jædig Prisen 2010 gik ved samme lejlighed Christina Dahl, hvor trioen også optrådte for et stort publikum i Copenhagen Jazzhouse.

Christina har modtaget DJBFA´s Hæderspris den 29. Marts 2011.

←Tilbage til omtaler